Nieuws

Pirelli bouwt zijn klassieke Collezione-lijn verder uit

Pirelli brengt na vijftig jaar zijn Cinturato CN12 terug die in 1971 onder het prototype van de Lamborghini Countach was terug te vinden. Lamborghini maakt namelijk zijn prototype na voor een verzamelaar en heeft aan Pirelli gevraagd zijn originele banden na te maken.

De bandenmaker werkt sinds 1963 met Lamborghini samen, met de nadruk op banden met een ondiep profiel. De Cinturato-banden waren al eerder in gebruik bij de Miura, maar voor de LP500 werd het design aangepast. De hoogte tot breedte ratio is 0,6, wat het laagste voor zijn tijd was. De maten voor de banden betroffen 245/60 R14 aan de voorkant en 265/60 R14 aan de achterzijde. Volgens het merk is ook het profiel gelijk gebleven met het origineel. Daarentegen is de compound wel volledig aangepast om meer veiligheid te bieden.

Collezione

De nieuwe uitgave van de CN12 is een onderdeel van Pirelli’s Collezione-lijn. Deze lijn moet volgens de bandenmaker het oude uiterlijk met nieuwe technologie combineren voor oldtimer-banden. De Collezione-banden weerspiegelen verder ook de mijlpalen van het ontwerp van banden uit die tijd. Een voorbeeld hiervan is het karkas met dwarslagen van de historische Stella Bianca, die nog steeds wordt geproduceerd met machines die tijdcorrect zijn. Naast de Stella Bianca behoren ook de Stelvio, Cinturato P7 (1974), P5 (1977), P Zero (1984) en P700-Z (1988) tot de collectie.

De laatste toevoeging aan deze lijn was de Cinturato CN54. Deze band is voor klassieke Mini’s bedoeld en komt oorspronkelijk uit 1972. Om al deze modellen na te kunnen maken heeft de bandenmaker een archief in Milaan met verschillende designs en foto’s.

Pirelli Collezione betreft een range variërend van banden voor betaalbare klassiekers tot uitermate exotische exemplaren en zijn verkrijgbaar bij Inter-Sprint Banden B.V.