Banden- en wielenbranche

2021 goed jaar voor Europese bandenmarkt

Vergeleken bij 2020 was 2021 een goed jaar voor de Europese bandenvervangingsmarkt. Dat laten cijfers van de Europese vereniging van banden- en rubberproducenten ETRMA zien. De OE-markt voor banden nam wel af, met 8 procent.

Dat er minder banden geleverd konden worden aan autofabrikanten heeft alles te maken met de beperkte productie als gevolg van het chiptekort. De levering aan de OE-markt voor trucks nam daarentegen toe met een imposante 25 procent.

Vervangingsmarkt

In het vierde kwartaal alleen nam de vervangingsmarkt voor consumentenbanden toe met 13 procent. Over het hele jaar was dat 14 procent, met vooral een toename in het segment vierseizoenenbanden, dat met 35 procent steeg. De vervangingsmarkt voor zomer- en winterbanden nam toe met 9 procent.

“Hoewel het een uitdagende tijd is, zien bandenproducenten kansen op velerlei gebieden nu de sector razendsnel verandert in antwoord op nieuwe ontwikkelingen in voertuigtechnologie, mobiliteit en regelgeving”, aldus secretaris-generaal van ETRMA Fazilet Cinaralp. “Onze sector is wendbaar gebleken tijdens de pandemie en we kijken uit deze positieve trend voort te zetten in 2022, om terug te keren naar de volumes van 2019.

Bron: ASM