Banden- en wielenbranche

Onjuiste bandenspanning bij 64% personenauto’s

In 2020 reed 64 procent van personenauto’s met minimaal 1 autoband op onderspanning. Dat blijkt uit een onderzoek naar bandenspanning van ingenieursbureau M+P. In 2019 was dat nog 47 procent.

Metingen
Het ingenieursbureau voert de metingen uit in opdracht van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat eerder een bandencampagne lanceerde, waarbij bij elke meting duizend auto’s worden gecontroleerd. In 2020 vonden de metingen plaats in juni en november, waarbij de onderspanning bij de laatste meting 75 procent bedroeg. Volgens het ingenieursbureau komt dit hoge percentage door de coronacrisis, wat heeft geleid tot minder gebruik van auto’s en minder aandacht voor bandenonderhoud en het aantal bandenwissels.

Onderspanning
In 2020 had 20 procent van de gemeten auto’s een band met een gevaarlijke onderspanning van 0,5 bar of meer. Dit percentage is gestegen ten opzicht van 2019 toen 12 procent van de gemeten auto’s een gevaarlijke onderspanning had.

Sinds 2014 zijn autofabrikanten verplicht al hun modellen uit te rusten met TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Het negeren van TPMS-waarschuwingen kan de bestuurder strafrechtelijke vervolging opleveren.

(Bron:Bandenportaal)